Porady

Systemy bezpieczeństwa w hotelach i obiektach noclegowych – sprawdź co musisz o nich wiedzieć

Bezpieczeństwo pracowników, gości i mieszkańców jest głównym celem właścicieli hoteli i obiektów noclegowych. Dlatego też wiele z nich wykorzystuje systemy alarmowe, nowoczesne technologie oraz sprawdzone, niezawodne systemy przeciwpożarowe, które mają za zadanie alarmować, chronić i dbać o bezpieczeństwo na najwcześniejszym etapie pojawiającego się zagrożenia.

Czym są systemy bezpieczeństwa?

Systemy bezpieczeństwa służą do kompleksowego zarządzania, ale także do monitorowania pracy infrastruktury technicznej różnych, podległych systemów i automatyki. Wszystkie te podzespoły działają w ramach jednego budynku (lub kompleksu budynków), zabezpieczając zarówno elewację, jak i przebywające wewnątrz osoby.

W ramach tych systemów wymienia się zarówno podzespoły monitorujące, alarmy, jak i urządzenia do detekcji.

Czym są urządzenia do detekcji?

Wspomniane już urządzenia do detekcji należą do grupy produktów, które mają za zadanie wykrywać ogień i dym wewnątrz pomieszczenia. Te stosować można zarówno w domach, na klatkach schodowych, a także w hotelach i noclegowaniach. Dostępne systemy przyjmują formę stałą lub przenośną – te drugie stosuje się np. na budowach lub w określonych punktach, które wymagają nadzoru wyłącznie w określonym, krótkim czasie.

W kategorii detektorów znajdują się czujniki gazu, czadu oraz dymu, które reagują na pojawiający się dym i wysoką temperaturę. Każdy z tych komponentów montuje się wewnątrz budynku, aby wykryć ewentualne niebezpieczeństwo. Docelowo mają one na celu zmniejszyć ryzyko nagrzewania elewacji, co nierzadko doprowadza do trwałych uszkodzeń, zawalenia stropów i stworzenia zagrożenia dla przebywających wewnątrz pracowników lub gości.

Czujki dymu vs. czujniki gazu i czadu

Wspomnieliśmy już o czujnikach, które są jednym z najefektywniej działających systemów bezpieczeństwa. Te montuje się zarówno na korytarzach czy w przestrzeniach otwartych – np. restauracji lub SPA – jak i w pokojach. Za ich pośrednictwem wykryć można dym papierosowy, a także niebezpiecznie rosnącą temperaturę, która zwiastuje tlący się pożar lub powstałe spięcie instalacji.

W tym celu hotele, hostele, aparthotele oraz noclegownie stosują głównie:

  • Czujki gazu, które mają alarmować, gdy w pomieszczeniu przekroczona zostanie minimalna granica wybuchowości. To one wykrywają niebezpieczne substancje – m.in. metan i tlenek węgla oraz gazy palne, które zwiększają ryzyko wybuchu i zawalenia elewacji. Ze względu na swoje zastosowanie – hotele montują je w kotłowniach, ale także restauracjach, kuchniach i łazienkach – ok. 6 metrów od potencjalnego źródła zagrożenia.
  • Czujki czadu, które mają wykrywać niebezpieczeństwo w postaci tlenku węgla. Te montuje się w lokalach i miejscach, gdzie np. zastosowano przenośne piecyki. Czujki tego typu montuje się na ścianach, ok. 160 cm od podłoża.

Centrala oddymiania, czujki i systemy sygnalizacji pożarowej mają za zadanie ochronić elewację, ale także odprowadzić produkty spalania, dzięki czemu służby mogą sprawnie i efektownie przeprowadzić akcję ratunkową. Alarmowanie, ale także wyprowadzanie wysokiej temperatury i dymu to prosta droga do tego, aby Twoi goście czuli się bezpiecznie i pewnie – nawet w sytuacji, która realnie im zagraża.

Similar Posts