Spiżarnia to idealne miejsce, w którym można przechowywać zarówno żywność, jak i wiele potrzebnych w kuchni przedmiotów, których nie chcemy za bardzo eksponować. Dlatego powinna ona być pomieszczeniem funkcjonalnym oraz dobrze wyposażonym.
Kiedy i gdzie zaplanować spiżarnię?
Najlepszym miejscem na urządzenie spiżarni będzie pomieszczenie przylegające do kuchni bądź specjalnie wydzielone z tego pomieszczenia. Im bliżej kuchni znajduje się spiżarnia, tym lepiej i wygodniej. Jest jednak jeden problem wynikający z umieszczenia spiżarni w takim miejscu – panuje w nim wysoka temperatura, a co za tym idzie, nie wszystkie produkty będą mogły być w niej przechowywane bez chłodziarki. Jeżeli kuchnia jest niewielka, można tak naprawdę wygospodarować pomieszczenie na spiżarnię w innej części domu, gdzie jest więcej wolnej przestrzeni np. w piwnicy. Dzięki niezbyt wysokim temperaturom zarówno zimą, jak i latem, w tak zlokalizowanej spiżarni można przechowywać produkty takie jak warzywa, wina czy przetwory w słoikach.
Jeżeli nie ma możliwości umieszczenia spiżarni w piwnicy czy w pobliżu kuchni, warto rozważyć zorganizowanie takiego pomieszczenia w garażu. W większości przypadków nie jest to dobrze ogrzewana część domu, co daje możliwość przechowywania w odpowiednich warunkach wielu produktów Taka lokalizacja ma jeszcze jeden znaczący atut – łatwiej przenosić z auta do niej ciężkie zgrzewki z wodami czy kartony z suchą żywnością.
Lokalizację spiżarni warto zaplanować już na etapie projektowania domu. Nie jest to jednak wymóg konieczny. Takie pomieszczenie można zorganizować znacznie później, choć może to wymagać nieco większego nakładu pracy.
Jak zaprojektować spiżarnię by była funkcjonalna?
Domowa spiżarnia, odpowiednio zaprojektowana będzie doskonałym miejscem nie tylko do przechowywania produktów spożywczych, ale również wielu sprzętów, na które w kuchni nie ma miejsca, a domownicy korzystają z nich sporadycznie. Należy pamiętać o tym, że w spiżarni nie powinno być ciepło – optymalna temperatura przechowywania dla większości typów produktów wynosi 10-15 °C. Poza niską temperaturą należy również zadbać o dobrą wentylację pomieszczenia, nie należy dopuścić również do tego, by pojawiła się w nim wilgoć. Niezbyt dobrym rozwiązaniem jest również dopuszczenie do przedostawania się do wewnątrz promieni słonecznych. Jeżeli w pomieszczeniu mają być przechowywane produkty wymagające przechowywania w jeszcze niższych temperaturach, niezbędne będzie umieszczenie w nim chłodziarki bądź lodówko-chłodziarki. Godne uwagi będą modele wyposażone w akumulatory, dzięki czemu ich praca będzie niezakłócona nawet pomimo braku zasilania. Warto zastanowić się również nad innymi sprzętami AGD, które powinny zostać zamieszczone w spiżarni.
Spiżarnia jest miejscem, w którym nie trudno o zabrudzenia. Dbając o higienę, warto pomyśleć nad zastosowaniem odpowiednich materiałów wykończeniowych. Najlepiej sprawdzi się kamień bądź ceramiczne płytki. Co ważne, są one nie tylko łatwe i szybkie w czyszczeniu, ale również sprawiają, że pomieszczenie jest nieco chłodniejsze. Dobrym pomysłem jest również pomalowanie ścian – należy jednak wybierać farby lateksowe, które można myć dowolną ilość razy. Przy zastosowaniu półek z surowego drewna niezbędne jest ich zabezpieczenie przed wilgocią i butwieniem. W tym celu należy pokryć je lakierem, bejcą lub specjalną farbą.
Spiżarnia jest miejscem docelowo przeznaczonym do przechowywania zapasów produktów spożywczych. Nie ma określonych wymiarów, jakie powinno mieć pomieszczenie. Jego wielkość uzależniona powinna być przede wszystkim od potrzeb domowników oraz możliwości przestrzennych w gospodarstwie domowym.
W funkcjonalnej spiżarni ważne jest oświetlenie. W takim miejscu bardzo dobrze sprawdzą się klasyczne lampy kuchenne, szczególnie jeżeli mają elastyczną konstrukcję. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem będzie wybór oświetlenia z możliwością regulacji wysokości, z otwartą konsytuacją o niewielkim kloszu. Praktyczne będzie również zorganizowanie podświetlenia niektórych półek – dzięki temu łatwiej i szybciej będzie można odnaleźć potrzebne w danym momencie produkty spożywcze.
W spiżarni bardzo ważną rolę pełnią półki i regały – w końcu to one służą do przechowywania zapasów produktów spożywczych. Wielkość i głębokość mebli należy oczywiście dopasować do wymiarów pomieszczenia. Jeśli chodzi o materiał, to jednym z najlepiej sprawdzających się w tego typu pomieszczeniu będzie metal, warto przed zakupem sprawdzić najpierw nośność regałów. Takie regały pozwolą na przechowywanie dużej ilości produktów. Dodatkowo będą one bardzo stabilne i wytrzymałe. Należy jednak pamiętać o tym, że nie jest to materiał, z którym kontakt może mieć każdy typ żywności. Alternatywą dla metalowych konstrukcji w spiżarni mogą być drewniane meble, na których można śmiało przechowywać warzywa czy owoce. Takie meble sprawdzą się jednak wyłącznie w pomieszczeniach odpowiednio chłodnych i z bardzo dobrą wentylacją.
Dlaczego warto mieć w domu spiżarnię?
Odpowiednio zorganizowana spiżarnia będzie miejscem praktycznym i wygodnym w użytkowaniu, idealnie sprawdzającym się w przechowywaniu zapasów produktów spożywczych czy domowych przetworów. Co ważne, aranżacja pomieszczenia może być dość tania, szczególnie jeżeli od estetyki ważniejsza jest funkcjonalność. W pomieszczeniu można przechowywać nie tylko produkty spożywcze, ale również niezbyt często wykorzystywane urządzenia kuchenne, dla których nie ma nigdzie indziej miejsca.